A versenyről

Az Energy Globe Magyarország díj a kiemelkedően okos, fenntartható megoldásokat díjazza.

Az előző évi sikeres forduló után, 2017-ben 6 kategóriában keressük azokat az innovatív kezdeményezéseket, amelyek bizonyítják, hogy már ma lehet és érdemes tenni a fenntartható, élhető holnapért. A pályázatokat az energetika, klímaváltozás és innováció terén elismert szakértők bírálják el. Ismerd meg a verseny részleteit, és nevezd be projektedet vagy segíts megválasztani a nyerteseket!
Ismerd meg a verseny részleteit! Érdemes átolvasnod a Részletes pályázati kiírást, ha jelentkezni szeretnél.

Kategóriák

Vállalkozások

Nevezd be ebben a kategóriában fenntartható, energiamegőrző projektedet, amely sikerrel járult hozzá a vállalatod, vállalkozásod vagy környezete fenntartható mindennapjaihoz!

Önkormányzatok

E kategóriában keressük azokat a településeket, ahol nemcsak beszélnek a fenntarthatóságról, hanem már egy sikeresen megvalósított projekttel bizonyították is, hogy érdemes és lehet is tenni érte.

Jövő generációja

Olyan oktatási / civil szervezet által megvalósított projekteket várunk ebben a kategóriában, amelyek sikerrel hozzájárultak a jövő generáció környezet- és energiatudatos szemléletformálásához.

Épület

Energiahatékony, környezetkímélő épület tervezésében, megvalósításában vettél részt? Ebben a kategóriában tudod nevezni építészeti projektedet a szervezeted nevében leadott jelentkezéssel.

Egyéni kezdeményezés

Magánszemélyként a háztartásodban, tágabb közösségedben környezet- vagy energiatudatos, változást hozó kezdeményezést indítottál el? Ezt a kategóriát neked találták ki!
Tekintsd meg a videót, amelyben D. Tóth Kriszta és Ürge-Vorsatz Diána beszélgetnek a kategóriáról!

Ötlet

Innovatív, az energiához, fenntarthatósághoz kapcsolódó ötleten dolgoztok csapatoddal, aminek megvalósításához szeretnél támogatást? Ha már rendelkeztek validált prototípussal, pályázzatok a kategóriadíjért!
Az Ötlet kategóriát bemutató videókat itt találod.

Időzítés

Időzítés
 
 
 
 
 

Nyeremények

A kategórianyertesek a fenntarthatósághoz, energiahatékonysághoz, innovációhoz kapcsolódó díjakat vehetnek át. A zsűri döntése alapján az átfogó nyertes viheti haza a verseny fődíját.

Fődíj:
100% elektromos Nissan LEAF a Nissan felajánlásával

A szakmai zsűri döntése alapján az átfogó nyertes viheti haza a verseny fődíját.

nissan_leaf.png?1502351452770

Kategóriadíjak:
A kategóriadíjak nyerteseit a zsűri által választott jelöltek közül szavazza meg a közönség 2018 februárjában.

Egyéni kezdeményezés

kateg_dij_01.png?1502351473769
E.ON Komfortzóna hűtés- vagy fűtéstelepítés *

Épület

kateg_dij_02.png?1502351489761
Projekttámogatás 1 millió forint értékben

Ötlet

kateg_dij_03.png
Továbbjutás az a:gile accelerator launchpad tréningjére, ahonnan a legjobbak bekerülhetnek az akcelerátorba és elnyerhetik az ezzel járó 22.000 euró támogatást. További információ:
www.eon-agile.com

Vállalat

kateg_dij_01.png?1502351473769
E.ON Komplex energetikai megoldások **

Önkormányzat

kateg_dij_02.png?1502351489761
Parkgondozó elektromos jármű

Jövő generációja

kateg_dij_03.png?1502351511066
Apple okoseszköz csomag

* E.ON Komfortzóna hűtés- vagy hűtés beszerelés-csomag 800.000 forintig, vagy egyenértékű szolgáltatás.

** E.ON komplex energetikai megoldások 500.000 forint értékben, amely az ügyfél energetikai problémáit, igényeit, és energiahatékonysági potenciáljait vizsgálja. Ezekre egyedi, okos megoldást ad, az ügyfél speciális adottságait és céljait szem előtt tartva. A nyeremény a következőket tartalmazza az energiahatékonysági célok elérése érdekében:

  • Tervezés
  • Kivitelezés
  • Üzemeltetés
  • Finanszírozási megoldások

A Szervezőnek jogában áll a fenti nyereményeknek más, egyenértékű nyereménnyel való kiváltása.

Nemzetközi verseny

2016 őszén először Magyarország is bekapcsolódhatott a nemzetközi Energy Globe Award programba, ugyanis hazánkban is elindult az Energy Globe Magyarország díj az E.ON támogatásával.

Az energiavilág „Oscar-díjaként” emlegetett Energy Globe Award díj 1999-ben indult el, mára pedig a fenntarthatóság egyik legrangosabb nemzetközi eseményévé vált.
A 177 országban zajló díj nemzeti nyertesei versenyeznek a nemzetközi döntőben, amelyet a nonprofit Energy Globe Alapítvány hírességek és elismert nemzetközi szakértők részvételével rendez meg. A 2016. évi nemzetközi döntő nyertesei az Alapítvány honlapján tekinthetők meg:

energyglobe.info

Sikertörténetek

Fenntartható gasztroprogram, napelemmel működő hajó, upcycled játszóház, permetező tetőhűtő rendszer – a 2016-os fordulóra számos területről érkezett értékes nevezés, a kategóriajelöltek közül néhányat, valamint a kategórianyerteseket itt tekinthetitek meg:

Vállalati kategóriajelölt, 2016: Felelős Gasztrohős Alapítvány – Étteremminősítési program

A Felelős Gasztrohős Alapítvány fenntartható étteremminősítési programot dolgozott ki vendéglátóegységeknek, melynek keretében egy 120 pontos minősítési rendszer segítségével feltérképezik a vendéglátóhelyek környezetterhelését és tanácsot adnak, hogy melyek azok az intézkedések, amelyeket érdemes bevezetniük, hogy fenntarthatóbban működjenek.
A minősítési rendszer segítségével a szervezet 3 területen fogalmaz meg ajánlásokat: az étel-italkínálatra és beszerzésre; a működésre, az energia- és vízhatékonyságra és hulladékmegelőzésre; valamint a társadalmi felelősségvállalásra, az alkalmazottakkal és a környékbeliekkel fenntartott kapcsolatra vonatkozóan.
Az alapítvány 2015 óta a Fenntartható Vendéglátóhely minősítéssel díjazza azokat az éttermeket, amelyek élen járnak az ökológiai lábnyomuk csökkentésében - jelenleg 31 ilyen étterem van itthon. A minősítés számos előnnyel jár a vendéglátóhelyek számára: a folyamatos környezetvédelmi tanácsadás mellett közösségépítésre és párbeszédre ad lehetőséget a jó példát követő vendéglátóhelyek között, illetve különböző kedvezményeket is biztosít a tagoknak.

sikert01.jpg
sikert02.jpg

Vállalati kategóriajelölt, 2016: Öntözővíz Kft. – Waterfilm Technology

Az Öntözés.hu Kft. mind öntözési, mind vezérlési szempontból teljesen új elveken működő tetőhűtési rendszert fejlesztett ki. A vállalat által 2004-2016 között önálló innováció keretében kifejlesztett, WaterFilm Technology™ lapos tetős csarnokok energiamegőrző nyári hővédelmét, nyári hűtési energiaszükségletük jelentős csökkentését célozza, a tetőfelszín evaporatív, azaz a víz intenzív elpárologtatásán alapuló hűtésével. Az innováció a fent említett óriás-fogyasztóknak a hűtési energiafelhasználását képes drasztikusan csökkenteni – a klímák beruházási és működtetési költségeinek töredékéért.
A WaterFilm Technology™ rendszer 2004 óta több mint 26.000 m2 ipari tetőfelületen került kiépítésre Magyarországon, és kiváló visszajelzések vannak a nemzetközileg is egyedülálló technológia hatásfokát és megtérülési mutatóit illetően.

sikert03.jpg
sikert04.jpg

Jövő generációja kategórianyertes: Mecsekerdő Zrt: Mókus Suli Erdei Iskola

A Hetvehely mellett, Sásvölgyben található Mókus Suli Erdészeti Erdei Iskola és Erdő Háza öko-házzá történő fejlesztésével környezeti szempontból egy teljesen önfenntartó intézmény jött létre.

Már az építések során ügyeltek arra, hogy a felhasznált anyagok között a természetes és a tájba illő anyagok minél nagyobb arányt képviseljenek. 2014 vége óta az épület tetején napelemeket helyeztek el, amely az erdei iskola elektromos áramellátását szolgálják, az épület tetejére pedig napkollektorokat is telepítettek, amelyek az erdei iskola meleg vízellátását biztosítják.

Az erdei iskola szennyvízkezelésének kialakításával, a keletkező szennyvíz környezetbarát technológiával kerül ártalmatlanításra és nem jár környezeti kibocsátással. A gyökérzónás szennyvíztisztító és a komposzt toalettek emellett az oktatásban szemléltetőként is hasznosulnak. A szürkevíz használat kialakításával elérték, hogy a WC-k öblítésére ne pazaroljanak ivóvizet. Az alacsony költségek mellet ez párhuzamosan alacsony széndioxid kibocsátást, kisebb ökológiai lábnyomot jelent.

sikert05.jpg
sikert06.jpg

Önkormányzati kategórianyertes: CNG üzemű buszflotta, Kaposvári Önkormányzat

Kaposvár a fenntartható városi közlekedés érdekében a projekt keretében 40 darab CNG üzemű modern, környezetkímélő autóbusszal és a járműveket támogató infrastruktúrával emelte új szintre a városi tömegközlekedést. A környezetbarát üzemeltetés mellett a sűrített földgáz beszerzési ára is kedvezőbb, ezáltal a buszok hasznos kilométerre eső üzemeltetési költsége is jelentősen csökkent, az üzemanyagra pedig így 18%-kal kevesebbet költ az önkormányzat.

Az Energy Globe díj Bíráló Bizottsága a projekt kapcsán külön értékelte, hogy a város vezetése bevonta a lakosságot is a projektbe. Kaposvár önkormányzata ugyanis a népesség megtartása érdekében fontosnak tartja a városi identitás erősítését, ezért a teljes flottát azon kaposvári kötődésű híres emberek nevével nevezte el, akiket a kaposváriak maguk szavazták meg.

A beruházás továbbá kitűnő példa arra, hogy miként tud egy helyi vállalat és az önkormányzat közösen tenni a környezet megóvásáért és a helyi lakosok életszínvonalért. A járművekhez használt biogáz a Magyar Cukor Zrt.-vel kötött megállapodás értelmében elsősorban a Kaposvári Cukorgyárból származik.
A járművek esetében megvalósult a teljes esélyegyenlőség biztosítása, hiszen az utastér teljes hosszában rendelkeznek alacsony padlós kialakítású és alacsony belépő magasságú rámpával, illetve kerekesszékkel, babakocsival közlekedők részére az utastérbe bejutást megkönnyítő fellépővel is. Az utasok kényemét ingyenes wifi szolgálja, a biztonságérzetet pedig térfigyelő kamerák erősítik.

sikert07.jpg
sikert08.jpg

Átfogó nyertes: LIDL Magyarország: Áruházi telephely fenntartható átalakítása

A Lidl Magyarország 2016. október 20-án nyitotta meg új élelmiszer áruházát, melyet egy korábbi textiláruház korszerűtlen épületéből alakítottak át, a fenntartható szempontok szem előtt tartásával és a legkorszerűbb technológiák alkalmazásával.

A vállalat 21%-kal csökkentette a fűtési hőigényt azáltal, hogy a korábbi épületszerkezetet megtartva, azt homlokzati hőszigeteléssel látta el. A világítást teljes egészében LED technológiával oldották meg, amely közel 40%-kal alacsonyabb villamos energia fogyasztást jelent. A hűtéstechnikai berendezések hulladékhőjét, hővisszanyerő rendszerrel, télen az áruház fűtésére használják fel, amely 21%-kal csökkenti a fűtési primerenergia fogyasztást.

A komfort hűtési igények ellátására levegő-víz hőszivattyút telepítettek, az áruház frisslevegő ellátását pedig hővisszanyerős szellőztetéssel biztosítják. Az áruházban minden hűtő- és fagyasztóláda korszerű, energiatakarékos, LED világítással felszerelt kivitelű, amely a korábbi típusokhoz képest 28%-kal alacsonyabb fogyasztást eredményez. A Lidl Magyarország arra is figyelt, hogy a hűtőbútorok és a hőszivattyú is természetes hűtőközeggel működjenek, amely nem jelent veszélyt a légkörre.

sikert09.jpg
sikert10.jpg